Facebook video werkt beter dan Youtube video

door Sander Mei 30, 2018

Een recent onderzoek van Quintly (Social Media Analytis platform) toont aan dat native video op Facebook (opladen en publiceren van videocontent via het Facebookplatform) in advertentiecampagnes en op pagina’s significant beter scoren op vlak van interactie, vergeleken met ingesloten video van YouTube of Vimeo. Een belangrijke factor voor uw digitale marketing, vooral op vlak van user experience.

Het onderzoek werd uitgevoerd in 2017 en nam 187.000 Facebookprofielen en 7.500.000 berichten onder de loupe. Een aantal opmerkelijke cijfers:

  • 48% van alle onderzochte profielen gebruikt videocontent in de advertentiecampagnes
  • 92% van alle onderzochte profielen laadt video rechtstreeks op in Facebook (native). 26% gebruikt ingesloten video via YouTube en 6% via Vimeo.
  • Het gemiddeld interactieniveau van de videocontent (shares, likes, clicks) lag 168% hoger voor native Facebook video’s in vergelijking met ingesloten YouTube & Vimeo video’s
  • Facebook native video’s genereren 530% meer commentaren en 477% meer shares in vergelijking met ingesloten YouTube & Vimeo video’s.
  • Het aantal ‘native Facebook video’s’ blijft stijgen, terwijl het aantal video’s die worden ingesloten via YouTube dit jaar daalde.

Wat betekent dat voor mijn digitale marketing?

Wil dit nu zeggen dat we geen video meer hoeven op te laden op YouTube? Natuurlijk niet!

Tweet van Google CEO Sundar Pichai over YouTube voor uw marketing - Authority

In juni 2017 tweette Google CEO Sundar Pichai dat YouTube maandelijks zo’n 1,5 miljard gebruikers bedient. Facebook kondigde, niet geheel toevallig, diezelfde maand aan de kaap van 2 miljard maandelijkse gebruikers te hebben gehaald.

Overzicht maandelijkse gebruikers sociale media voor uw marketing - Authority

(Afbeelding dankzij Techcrunch)

Beide platformen genereren dus een gigantisch potentieel bereik. Maar het blijven natuurlijk wel twee concurrenten met eigen spelregels en belangen. Facebook zal videocontent waarvan zij drager zijn, en dus ook eigenaar, bevoordelen tegenover videocontent die wordt ingeladen vanop een ander platform zoals YouTube of Vimeo. Het voordeel dat Facebook geeft aan deze content uit zich, volgens dit onderzoek, in een hogere interactie met de content en dus een hogere performantie van de campagne waarvan deze deel uitmaakt.

Waarom vindt Facebook het belangrijk om ‘eigenaar’ te zijn van content?

Er zijn drie redenen die we kunnen bedenken waarom Facebook wil dat videocontent op hun platform wordt opgeladen:

1) Data = power: door videocontent op te laden naar Facebook en vanuit het Facebookplatform te integreren in een campagne kan het algoritme van Facebook alles meten en dus weten betreffende de performantie en interactie van de videocontent de gebruiker of kijker. Dit levert een hele hoop data op die voor duizend-en-een doeleinden kan worden gebruikt.

2) Contentaggregatie: als eigenaar van de videocontent kan Facebook in principe met die content doen wat ze waar en wanneer willen.

3) Gebruikerservaring: videocontent opgeladen en afgespeeld vanuit het Facebookplatform zal in theorie altijd iets sneller en gebruiksvriendelijker laden in de Facebook-omgeving, vergeleken met videocontent ingeladen van een externe partij.

What to do?

De grootste kost (in verhouding) van een degelijke videomarketingcampagne is en blijft de productie van het videomateriaal. Probeer steeds het rendement van deze investering zo hoog mogelijk te krijgen door dezelfde videocontent, al dan niet licht aangepast, op meerdere platformen te gebruiken. Gebruik voor een Facebook-campagne native Facebook-video en plaats dezelfde videocontent ook in het relevante YouTube-kanaal (1+1=3).

Delen op sociale media

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *