Wat doet Google vanaf september met mobiele SEA-campagnes?

door Sander September 11, 2018
Vergrootglas zoomt in op Google Ads en hoe jouw SEA-campagnes veranderen – Digital Heroes

Vroeger zagen veel Paid Search Managers niet het voordeel dat ze zochten in betalende campagnes voor mobiele apps, waardoor die dan ook vaak werden uitgesloten. Vanaf nu wordt dat niet meer zo gemakkelijk, hoewel Google Ads de veranderingen toch aankondigde als vereenvoudiging. Wat verandert er concreet? Hoe pas ik mijn SEA-campagne snel aan?

Wat met exclusie van mobiel?

Google kondigde het al aan: vanaf nu, september 2018, versimpelt targeting en exclusion van Google Ads. In navolging van de mobile first update van Google in april, volgt dezelfde aanpak nu bij hun SEA-campagnes. Vroeger konden SEA-campagnes gericht mobile apps uitsluiten van datatracking door “googleadsenseformobileapps.com” te excluden. Nu niet meer. Traffic zal dus automatisch resultaten van apps tonen.

Devices worden herleid naar 3 categorieën: desktop, mobiel en tablet. De device settings kunnen echter wel aangepast worden om te bepalen op welke kanalen de SEA-campagnes verschijnen. Je kan dus wel nog steeds per device kiezen welke advertenties waar getoond worden.

Mannen en vrouwen op een rij zien je SEA-campagnes op uiteenlopende devices – Digital Heroes
Google Ads maakt nu enkel onderscheid tussen de 3 belangrijkste devices van vandaag: desktop of laptop, tablet en mobile.

Wat met interstitials?

Interstitial ads zijn advertenties die een volledig beeld in beslag nemen bij een bepaalde handeling. Zo kan er een interstitial verschijnen nadat je je e-mailadres opgaf of op een bepaalde knop klikte. Vroeger werden die uitgesloten door domein “G-mob mobile app non-interstitial” te excluden. Dat kan dus niet meer.

Hoe segmenteer ik dan?

Segmenteren kan je met je SEA-campagnes nog steeds, maar dan helemaal anders. Targeting kan vanaf nu namelijk aangepast worden via Topics, Content exclusions, App Category en individuele plaatsing. Zo kan je bij Topics het onderwerp ‘Travel’ kiezen, en vervolgens sub-topics excluden die niet relevant zijn voor jouw SEA-campagne. Verkoop je tenten? Dan sluit je misschien onder andere ‘Air Travel’ uit. Zo kan je eenvoudig segmenteren, zij het op een andere manier dan vroeger.

Vrouw met laptop en mobiel toestel met iconen toont segmentatie bij SEA-campagnes – Digital Heroes
Segmenteren kan nu onder andere per topic voor optimale resultaten.

Wat moet ik doen om mijn SEA-campagne te updaten?

Om zeker te zijn dat al je SEA-campagnes aan de nieuwe regels voldoen, volg je best volgende stappen die Google zelf uitgebreid voor je uitstippelde:

Stap 1: Blanket app plaatsingen en exclusions verwijderen

Domein “googleadsenseformobileapps.com” hoort er dus niet meer thuis.

Stap 2: Device targeting updaten

Controleer of alle devices nog steeds correct zijn. Als je voorheen enkel de mobile apps uitsloot, kan het zijn dat je nu niets van mobile data meer kan zien.

Stap 3: Bekijk je segmentering

Met de nieuwe types segmentering kan je nog steeds het juiste publiek aanspreken. Bekijk of je de juiste topics volgt en of er specifieke domeinen excluded moeten worden.

Stap 4: Evalueer je brand safety controls

“G-mob mobile app non-interstitial” wordt nu onbeschikbaar waardoor bepaalde content exclusions mogelijk niet meer aansluiten bij de waarden en normen van je brand. Controleer daarom alles heel goed.

Wat als ik geen tijd heb om mijn eigen SEA-campagnes helemaal te updaten? Hoe zet ik nu een campagne op poten die helemaal conform de vereenvoudiging van Google Ads is? Vraag advies aan de experts van Digital Heroes en adverteer zoals je dat zelf wil.

Delen op sociale media

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *