4 tips voor voordeliger PPC management en kwalitatievere leads

door Sander November 12, 2018
Google Ads app om PPC management te checken met Digital Heroes

PPC of pay-per-click leidt je gemakkelijk naar meer leads en bijgevolg naar meer conversie! Als je het goed aanpakt, natuurlijk. Maar wat als mijn budget het aantal clicks maar moeilijk aankan? Wat als mijn PPC management te duur uitdraait? Dan optimaliseer je je campagnes met onze 4 tips!

1. Vind specifiekere keywords

Populaire en vaak gezochte keywords leveren vast veel clicks op, maar ze zijn ook pakken duurder dan long tail alternatieven. Je wil namelijk niet gewoon bij elke Google Search in de resultaten terechtkomen, je wil mensen die heel specifiek op zoek zijn naar wat jij biedt. Zo worden je leads kwalitatiever, je clicks goedkoper en reikt je budget verder met meer resultaat.

Wanneer je specifieke keywords target, is het ook slim te gaan voor Responsive Search Ads. Die spelen in op varianten en nauwe verwanten, waardoor je je bereik nog stukken vergroot.

Blonde copywriter denkt na over keywords in haar PPC management dankzij Digital Heroes

2. Denk na over je copy

Bekijk je hoogst scorende ads. Hoe specifiek is de copy? Weten mensen meteen waarvoor ze klikken of is het een inspirerende en meer vage tekst? Hoe duidelijk is het in je huidige ads waarop mensen klikken? In PPC management lijkt copy misschien niet altijd even prioritair, maar het is wel de enige introductie die mensen hebben tot je aanbod. Maak je in je copy duidelijk op welke landing page mensen gaan terechtkomen? Dan kan je erop rekenen dat je enkel betaalt voor clicks van geïnteresseerden.

Zo zal nog steeds niet elke click leiden tot conversie, maar je leads worden wel kwalitatiever. Bovendien blijf je door te vergelijken met andere ads dezelfde stijl aanhouden, wat leidt tot brand recognition bij de lezer.

3. Evalueer je locaties

Hoewel veel PPC management gericht is op het targeten van zoveel mogelijk mensen, leidt dat niet altijd tot de beste resultaten. Je wil namelijk niet het grootste bereik, ook hier wil je enkel kwalitatief bereik. Vergeet bij je PPC management dus niet af toe te checken waar de meest kwalitatieve leads vandaan komen. Zo vermijd je dat er op je ad geklikt wordt door mensen die een grote kans maken toch niet geïnteresseerd te zijn.

Vergrootglas legt nadruk op een punaise in een kaart voor PPC management met Digital Heroes

Vooral bij algemene diensten die je maar vanop een enkele locatie uitvoert maakt dat bijvoorbeeld een groot verschil. Verkoop je schoenen, maar heb je enkel een winkel in Gent? Verspil dan geen clicks aan bezoekers uit Limburg die waarschijnlijk toch nooit je winkel zullen bezoeken.

4. Blijf optimaliseren

Het opzetten van een overtuigende en converterende ad campagne vergt wat tijd en energie. Het is verleidelijk af te ronden nadat je campagne start en verder te gaan naar het volgende. Je campagne moet echter wel af en toe geüpdatet worden. Door na een vooropgestelde periode te controleren of je elke locatie wel relevant is en of je ad naar boven komt bij de juiste keywords, kan je blijvend bijsturen.

PPC management stopt dus niet eens je campagne loopt. Door blijvend bij te sturen kan je je ads optimaliseren en budget dat je in het begin verloor aan nutteloze clicks terugwinnen door kwalitatievere leads te verzamelen onderweg.

Hoe pak ik PPC management aan als ik niet veel tijd heb voor opvolging? Hoe weet ik zeker dat ik op de juiste keywords en locaties zoek met de optimaalste copy? Vraag advies aan de paid campaign experts van Digital Heroes.

Delen op sociale media

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *